Baka franska baguetter

Jag älskar mat som äts i eller på bröd! Tunnbrödsrulle, (vegetarisk) korv med bröd, pitabröd, tortillas, pizza är bara några exempel. Speciellt när jag har svårt att hitta på middagsmat. Eller helt enkelt inte riktigt ork för att laga något tidskrävande och avancerat. På fredagar vill de flesta av oss äta något lite extra gott. Men samtidigt är jag knappast ensam om att vara rätt trött just då. Så i förra veckan vågade jag mig på att trotsa fredags-tacon och istället göra fyllda baguetter! Modigt, eller hur?
Att baka egna baguetter är enkelt. Ofta sätter jag degen på kvällen och låter den jäsa över natten. Men den här gången bakade jag dem samma dag. Och det gick lika bra! Jag har ändå låtit jäsa länge. Om du inte har tid eller tålamod kan du minska ner jästiden i bunken med 1 timme och på plåten med 30 minuter. Men bäst blir det om du låter brödet jäsa så länge som möjligt.

Recept på franska baguetter

Cirka 6 stycken
Baguetter ingredienserjpg

Ingredienser

7 dl ljummet vatten
30 gram jäst
1 msk havssalt
4 msk olja
2 msk socker, honung eller sirap
10 till 15 dl vetemjöl

Gör så här:

Häll upp vatten i en bunke. Blanda torrjästen med lite mjöl och rör ner i vattnet. Tillsätt salt, olja och socker och ungefär hälften av mjölet.

Arbeta degen och tillsätt mer mjöl tills degen känns lös men ändå smidig. Knåda ordentligt, gärna i 10 minuter. 

Låt degen jäsa i bunken i 2 timmar.

Häll ut degen på en mjölad arbetsyta. Men knåda inte! Dela den i 6 lika stora delar och forma dem försiktigt till baguetter och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Snitta bröden med en vass kniv och strö på lite mjöl. Låt dem jäsa under en bakduk i 1 timme.

Sätt ugnen på 250 grader och grädda i mitten i cirka 15 minuter eller tills de har fått en fin färg.

Baguetter p jsningjpg

Jag fyllde min baguett med brieost, sallad, tomat, gurka och finhackad rödlök. Övriga i familjen fyllde dem med en baconröra. Supergott!


Franska baguetter frn ugnenjpg