Beknitted möter Emelie Brandén - designer och stickare

Det började med en kartong jumperstickor och nystan av skräpgarner som hon hittade hemma när hon var i 11-årsåldern. Eftersom hon alltid varit pysslig av sig grabbade hon tag i det och lärde sig själv att sticka. Inspirationen hade hon fått från gammelmormor Brita. Och att hon hade en speciell talang för det märktes tidigt. Ett av hennes första alster var en filt som hon stickade av garn som hon köpte ett nystan i taget av på Domus varje gång hon fick sin månadspeng. Idag är stickningen både hennes passion och yrke. Hon heter Emelie Brandén, men du kanske känner igen henne som By Brandén.

Beknitted mter By Brandnjpg

Numera är det här det nya sättet att mötas på. Här är vi båda mitt i samtalet.

Grafisk design med stillhet och melankoli

Eftersom vi båda är mammor med mycket på schemat ger vi till slut upp försöket att träffas på ett café med varsin stickning i näven utan väljer att mötas digitalt istället. Emelie är hemma med sin krassliga dotter Tuva, 3 år, och varvar elegant samtalet med mig med ritpapper och pennor samtidigt som hon stickar på ett mönster som ska släppas i dagarna. Vi har följt varandra via sociala medier länge nu, men inte hunnit träffas på riktigt. Trots att vi bor i samma stad. Jag på Frösön och Emelie i Odensala. Jag tycker väldigt mycket om Emelies grafiska mönster i jordnära och robusta färger. Designen är vacker och nästan lite melankolisk liksom hennes instagramkonto där vi bjuds på lugn och stillhet genom ljuva bilder på stickat. Därför var det givet att jag så gärna ville möta just henne i ett samtal om stickning, skapande, design och inspiration.

Bybranden vrvinter sweater dressjpg

Emelies instagram bjuder in till en magisk värld av stickat, natur och stillhet. Här ser du hennes design Vårvinter Sweater Dress som publicerades för första gången som månadens mönster hos Nordic Knitting Society.

Att förvalta och föra vidare ett arv

Som tidigare nämnt är stickning en del av Emelies yrke. Förutom att designa mönster som hon bland annat säljer via Ravelry är hon även utbildad textilslöjdslärare. På den högstadieskola där hon jobbar får hon dagligen tillfälle att inspirera och motivera en ny generation hantverkare. Eftersom hennes hjärta klappar några extraslag för stickning tror hon att just den kärleken förmedlas vidare till eleverna. Förutom att bära egenstickade plagg i stort sett dagligen så har hon också ständigt en stickning nära till hands. Och visst tycker ungdomarna att det är spännande att få se vad som kan skapas av lite garn och några stickor. Kanske är det också en del av Emelies legacy. 

För att sticka handlar om både tradition och framtid. Det är en gåva att få ta del av det arv som förts  fram av generationer av kvinnohänder. Men samtidigt ett ansvar att föra det vidare. När Emelie var i 20-årsåldern virkade hon mössor som hon sålde. Hon startade också en stickblogg. Och det inspirerade Emelies mamma att efter många år som inaktiv återuppta stickandet. Idag är det ett intresse som mor och dotter delar med varandra. Och Emelie hoppas att hennes dotter i sin tur en dag kommer att vilja vara en del av det. Att nästa generation tar vid.

Emelie Brandn med dotter Tuvajpg

Emelie med sin dotter Tuva. Är det nästa generation stickare kanske?

 Att designa mönster

Emelie började designa egna mönster för ungefär fyra år sedan. Hon skulle hålla i en kurs i tvåändsstickning och ville ha ett mönster att ge till kursdeltagarna. Och skapandet gav mersmak. Hon designade några vantmönster som hon gav ut. Men det var med en mysteriejulvante i tvåändsstickning som det tog fart på riktigt. Från början var det bara vantar och sockor. Men efter att ha designat den ljuvliga Vårvinter Sweater Dress har det även blivit tröjor och koftor. Och fler ska det bli!

Bybranden julvantarjpg

Några av de julvantar som Emelie släppt genom åren. Att hon alltid har älskat vinter och snö märks tydligt i designen. Snöflingor i olika skepnader är ett kärt och återkommande mönster.

När jag frågar Emelie om hennes skapandeprocess blir det tydligt att inspirationen kommer från naturen. Och att idéerna kommer till henne som bilder. För även om det är när hon är i skogen för att plocka bär eller svamp, i ensamhet och tystnad, som hon får de flesta idéerna behöver hon inte vara i naturen för att influeras av den. Den är något som hon bär med sig jämt. Skogen. Fjällen.  

Så snart hon har en inre bild av vad hon vill göra tecknar hon ner den antingen i ord eller direkt i ett diagram. Ibland väljer hon garnet först. Men oftast väljer hon det när designen är klar. Därefter ska det teststickas. Och det är kanske det mest tidskrävande momentet. Men även det käraste.

Ravelry och Nordic Knitting Society

Förutom att sälja sina mönster på Ravelry, ett stickcommunity online som du knappast har missat, är hon även en av designerna bakom Nordic Knitting Society. Det är en prenumerationstjänst där du får ett nytt mönster varje månad. Dessutom har de en Sockklubb. De flesta av Nordic Knitting Societys designers kommer från Sverige. Men hela Norden finns representerade.

 Bybranden sockorjpg

Näsviken socks - en design som även släppts i Nordic Knitting Societys Sockklubb.

Nya släpp inom kort

Så vad händer i den närmsta framtiden då? Massor! Emelie har precis släppt ett nytt vantmönster i Yarns & Barns jämtlandsgarn UllRika. Och vilken dag som helst kommer ett mönster på tofflor hos Nordic Knitting Society. Dessutom är Emelie sin tradition trogen och släpper en sockmysteriestickning i påsk. Mönstret kommer att släppas i fem delar med start på skärtorsdagen och Emelie berättar att det är en färggladare och lite galnare design än vanligt. Eftersom det är just påsk vågar hon tänja på gränserna mer än vad hon vanligtvis gör och utlovar en riktigt restfest. Håll koll på @bybranden på instagram för att inte missa släppet. Mönstret kommer du att kunna köpa på Ravelry. 

Bybranden pskmysteriesockarjpg

Om du gillar mysteriestickningar, eller knit-alongs, vill du inte missa Emelies påskmysteriesockor. Här är en liten teaser om vad du kan vänta dig. Första delen släpps på skärtorsdagen och därefter får du en ny del varje dag till och med annandag påsk.

Och det är där jag lämnar Emelie för denna gång. Med en stickning i händerna och massor av idéer och roliga saker som väntar. Vi lovar varandra att nästa gång vi möts blir med en kaffekopp och dopp. Och givetvis med varsin stickning.