Knit-Along Vantar Äppelblom del 1

Välkommen mars! Å boy är du efterlängtad.. Sträckan mellan jul och påsk känns ungefär som att varje dag spela rysk roulette med virus. Kommer det att smälla nu? Och vilket blir det? Feber, hosta, kaskadspya i sängen mitt i natten? Men förhoppningsvis kan vi snart pusta ut. Peppar, peppar, ta i trä. Att säga att man har klarat sig från sjukdomar är samma sak som att garantera att få Alla Sjukdomars Moder.

Faktiskt har vi sjukstuga just nu. Stackars Vide har varit hemma med feber och hosta sedan i fredags. Som värst hade han 40,7 grader. Då fick han hallucinationer och var rejält hängig. Nu är tvillingarna hemma också med snuva och hosta. De ska spela hockey hela helgen så jag är mest av allt rädd för att de ska bli sämre och missa det. Det är nämligen deras lag ÖIK u10 som organiserar Alexander Edler-Cup kommande helg. Som matansvarig för spektaklet är jag dessutom nervös för att själv bli dålig. Det är vi stackars krakar till föräldrar som både arrangerar och jobbar under cupen och vi har inte råd med något manfall.

Men för att raska på till det här inläggets essens! Det är dags för KAL DEL 1! Och nu kan jag avslöja att namnet på denna knit-along och de vårvintriga vantarna är: ÄPPELBLOM.
ppelblom KAL del 1 stende nrbild 1jpg
Nu kör vi! För att kunna sätta igång behöver du färg 1 och färg 2 samt strumpstickor. Om du vet med dig att du stickar hårt eller vill ha en lite större storlek på vantarna väljer du storlek 3,5 mm. Vad som är större vantar är svårt att säga utan jämförelse såklart. Men jag vet att jag vanligtvis gör vantar som passar lite mindre händer. Så om du har långa fingrar eller breda händer bör du sikta på  att sticka dem lite större. Om du däremot stickar väldigt löst bör du välja storlek 2,5 mm. 

Jag har stickat mitt par med storlek 3 mm och i garnet Rauma Finull. Då är stickfastheten 26 maskor = 10 cm för mönsterstickning. Gör gärna en provlapp så att du ser att din stickfasthet stämmer med det. Annars kan du i slutänden få ett par vantar som antingen är för små eller stora. Och det är trist eftersom du lägger ner mycket jobb på dem. Om du däremot vill att vantarna skall vara lite större bör stickfastheten vara ungefär 24 eller 25 maskor = 10 cm.

ÄPPELBLOM DEL 1

ppelblom KAL del 1 nrbild 1jpg

Färg 1 – grundfärg

Färg 2 – mönsterfärg del 1

Färg 3 – mönsterfärg del 2

Lägg upp 62 maskor med F2 på stickor 3 mm. (2,5 mm om du stickar löst och 3,5 mm om du stickar hårt eller vill ha din vante lite rymligare.) Fördela dem med 15 m på sticka 1 och 3 samt 16 m på sticka 2 och 4. Sticka 2 varv avigt.

Byt till F1 och sticka slätstickning efter mönstret.

Byt till F2. Sticka 1 varv rät och därefter 2 varv avigt.

ppelblom del 1 KALjpg
Mönsterdel nummer 1 är vantens mudd. Om du stöter på problem, fel, vill ha tips eller inte förstår mönstret kan du kontakta mig på antingen facebook eller instagram så ska jag göra mitt bästa för att hjälpa dig.

Lycka till! Och glöm inte bort att hålla koll efter fortsättningen..

ppelblom KAL del 1 stende nrbild 2jpg