Supergod kladdkaka utan socker

Med diabetes typ 1 behöver jag ständigt tänka på att hålla blodsockret stabilt. Jag och alla andra med diabetes är aldrig lediga. Även om jag är tacksam över att min sjukdom inte begränsar mig, gör ont, syns utåt eller på andra sätt förhindrar mig från att leva fullt ut så tar den inte heller paus. Det går inte att ta ett piller eller en spruta på morgonen och sedan tänka på något annat. Diabetes är konstant. Även om du inte märker det så är kolhydraträkning, blodsockervärden, bolus och basaldoser hela tiden närvarande i mitt medvetande. Trots att jag ibland blir trött på det, eller arg, så är det för mesta bara new normal. Som att andas, äta eller sova.

Genom att baka sockerfritt kan jag äta gott utan att få så stora svängningar i blodsockret och mår på så sätt också bättre. Men jag lovar! Med det här receptet kommer du aldrig vilja baka vanligt igen!

Att försöka undvika snabba kolhydrater från exempelvis socker och vitt mjöl är viktigt för oss med diabetes. Men egentligen mår vi väl alla bra av lite balans och det som gör gott för mig är det som är hälsosamt för alla. Jag är definitivt ingen fanatiker när det kommer till kosten. Jag äter allt. Men jag har upptäckt att förutom att mitt blodsocker mår bra av det så är det helt vansinnigt gott att baka sockerfritt också!

Är du redo för ett supersmarrigt recept på en mäktig och lyxig kaka bakad på dadlar, kokos och choklad? Som även barnen kommer att älska? Då kommer det här! (Jag har valt att lägga på en glasyr som fuskar med inget socker-regeln men det gör man som man vill med.)

Lyxig chokladkaka med glasyr och färsk frukt

Kladdkaka med dadlarjpg

Kaka

10 färska dadlar

1/2 dl kokosflingor

3 ägg

1 1/2 dl kokosmjöl

5 msk kakao

1/2 dl kokosolja

1 nypa havssalt

Glasyr

1 dl kokosolja

4 msk kokt kallt kaffe

3 msk kakao

4 1/2 dl florsocker

Topping

Valfri frukt

Dadelsirap

Mixa dadlar, kokos och ägg. Tillsätt övriga ingredienser och mixa lite till. Smörj en bakform med lite kokosfett och lägg i smeten. Se till att jämna ut kaksmeten innan du gräddar den mitt i ugnen, 150 grader i cirka 10-15 minuter. Du vill att kakan ska vara bakad men inte torr. Låt den svalna och gör under tiden glasyren.

Smält kokosfettet. Tillsätt övriga ingredienser och rör tills glasyren är helt slät.

Bred på glasyren när kakan svalnat helt. Skiva upp färsk frukt efter säsong och smak, jag använde vattenmelon, kiwi och gröna vindruvor. Toppa kakan generöst med frukt och ringla lite dadelsirap över.
Dadelkaka med fruktjpg

Lyxigt, chokladigt och maffigt!