Tips för en snyggare stickning

Hej kompisar!
Hur går det med din stickning? Jag tänker på den KAL, eller knit-along, som vi kör just nu. Själv är jag inne på tredje paret.. Lite väl mycket? Jag får hitta på något roligt att göra med dem sedan. En give away kanske?

Om du är en van stickare har du säkert koll på alla tricks och knep i boken. Men för dig som inte har det kommer här några enkla tips för att få till en jämnare och snyggare stickning när du använder två eller fler färger samtidigt.

Håll koll på trådarna

Sticktips hll ljusa trden lngst nerjpg

Jag lägger alltid samma färg på samma plats. Det vill säga den ljusare tråden får ligga underst och löpa längst pekfingret medan den mörkare färgen ligger över och löper längst med långfingret. När jag sedan stickar med exempelvis den ljusa plockar jag alltid upp den under den andra tråden. Dels håller du koll på garnerna lättare och dels blir det så mycket snyggare på baksidan/insidan. När trådarna ligger jämnt och prydligt blir det inte lika knöligt heller.

Sticktips insidajpg
Se till så att du håller i båda trådarna lika fast så att den ena inte fladdrar runt medan den andra dras åt alldeles för hårt.

Snurra tråden

Sticka aldrig mer än fyra maskor av samma färg på raken. Om du gör det finns en stor risk för att den medlöpande tråden kommer att stickas för hårt när du ska byta färg. Då blir hela arbetet snett och styggt. Om mönstret säger fem eller fler av samma färg i rad behöver du snurra ihop trådarna med varandra så att den färg som inte stickas liksom hänger med och får samma spänning.


Sticktips snurra trden 1jpg

Här ser du att den vita tråden plockas upp av den grå och därmed fäster i arbetet på baksidan. Lägg märke till att jag fortfarande plockar upp det grå garnet ovanför det vita.

Men om du alltid snurrar åt samma håll kommer du att få trassel! Byt därför varv med jämna mellanrum så slipper du tjorv.

Sticktips snurra trden 2jpg

Tänk också på att inte snurra tråden på samma plats två varv i rad. Säg att du stickar ett mönster där det på samma ställe är sex maskor av samma färg. Om du då stickar tre, snurrar tråden och stickar tre varje varv så kommer det att synas sedan. Ett glapp i stickningen. Variera istället så att du på det andra varvet exempelvis stickar två, snurrar tråden, stickar fyra.

Sticktips snurra trdenjpg

Här ser du hur det ser ut när jag snurrat tråden på föregående varv. Genom att helt enkelt sticka över skarven och sedan snurra tråden så får jag ihop arbetet och slipper ett synligt glapp.

Var noga i skarvarna

När du använder dig av strumpstickor är det lätt hänt att det blir en synlig skarv där du byter sticka. Tänk därför på att hålla ihop arbetet när du byter från sticka ett till två o.s.v. Och var extra noga just här så att du tvinnar tråden, men inte på samma ställe varje gång.


Sticktips tvinna trden p olika stllenjpg

Dags för byte av sticka! Då är det snabbt gjort att liksom böja hela stickningen så att det blir ett mellanrum. Håll istället stickningen rak. På samma sätt som om du hade fortsatt med samma sticka hela tiden.

Sticktips hlla ihop stickornajpg

Och glöm inte att blocka!

När du har maskat av din stickning tycker du kanske att det ser ojämnt, knöligt och inte alls snyggt ut. Men det är bara för att du måste blocka arbetet! Det är nämligen som att maskorna inte riktigt hamnar på rätt plats förrän du har hjälpt dem på traven. De beter sig lite som efter en sen kväll på krogen.. Och behöver ta en dusch och vila innan de är presentabla igen.

Sticktips blocka bljpg

Det finns hjälpmedel att köpa för att blocka. För vantar är det oftast en trämodell formad som en vante som du trär den blöta vanten på. Men det behövs inte. Det räcker gott med att du försiktigt blöter upp din stickning och kramar ur vattnet. Lägg den sedan plant på en handduk och forma varsamt tills den ser ut som du vill att den ska. Jag brukar dra lite på både längden och tvären innan jag formar. Då halkar maskorna in i rätt läge. När du är nöjd med formen lägger du en torr handduk ovanpå och låter det vara tills det har torkat. Svårare än så är det inte. Men det gör en stor skillnad!

Sticktips mnster blockajpg

Före och efter..

Hoppas att du fick något bra tips som kan hjälpa dig med din stickning!