Free shipping within Sweden! Buy 2 or more linen pillows & get 20% off! Flash Sale on Beknitteds Instagram!
Free shipping within Sweden! Buy 2 or more linen pillows & get 20% off! Flash Sale on Beknitteds Instagram!
Cart 0

Födelsedag med bad och kaka med dadlar, choklad och kokos

Bada Baka Choklad Diabetes Födelsedag Kaka

Igår fyllde jag år och det firade jag på det bästa sätt jag kan tänka mig. Under dagen tog jag en springtur längs med Frösöns strand och avslutade med ett bad i Storsjön. Till fikat valde jag att baka en födelsedagstårta med dadlar, choklad och kokos toppad med färsk frukt som jag och barnen kalasade på framför Champions League.

Med diabetes typ 1 behöver jag ständigt tänka på att hålla blodsockret stabilt. Genom att baka utan socker och mjöl kan jag äta gott utan att få så stora svängningar i blodsockret och mår på så sätt också bättre. Men jag lovar! Med det här receptet kommer du aldrig vilja baka vanligt igen!

Födelsedag nu igen

Jag vet att alternativet, att inte få vara här för en födelsedag till, såklart är sämre. Men jag önskar att tiden kunde sakta ner till samma tempo som för 20 år sedan. Nu känns det som att för varje gång jag blinkar har det gått ett år till. Jag vet att man ska trivas med sin ålder, omfamna åldrandet. På sätt och vis gör jag också det, mentalt är jag på en bra plats. Men däremot tycker jag inte det minsta om att kroppen inte orkar på samma sätt längre. Träning ger inte samma effekt som tidigare och återhämtningen tar tid. Även nära och kära blir äldre och skörare och döden kommer närmare. Vad är det för något att tycka om?

Det är med en enorm stolthet och kärlek som jag ser barnen växa och det är fantastiskt att för varje dag få lära känna dem lite bättre. Att se de fina människor de är, se dem växa på alla plan. Men det finns ett vemod i det också. Den här tiden är snart slut. Jag vet att den ersätts av något annat, något som också kommer att vara bra. Men jag vill inte att nu ska ta slut.

Löpning och bad i iskallt vatten

Vilken lyx att få kicka igång dagen med en stilla löptur längs med vattnet och ett minst sagt uppfriskande bad i Storsjöns iskalla vatten. Trenden med vinterbad har inte landat hos mig ännu, men däremot är jag tidig i vattnet om våren och sen upp på hösten. Precis lika hemskt det är att doppa sig, lika skönt är det efteråt. Och med en varm jacka och raggsockor på blev det nära på sommar vibes.

Baka baka liten kaka

Att försöka undvika snabba kolhydrater från exempelvis socker och vitt mjöl är viktigt för oss med diabetes. Men egentligen mår vi alla bra av lite balans. Jag är definitivt ingen fanatiker när det kommer till kosten. Jag äter allt. Men jag har upptäckt att förutom att mitt blodsocker mår bra av det så är det helt vansinnigt gott också!

Är du redo för ett supersmarrigt recept på en mäktig och lyxig kaka bakad på dadlar, kokos och choklad? Som även barnen kommer att älska? Då kommer det här! (Jag har valt att lägga på en glasyr som fuskar med inget socker-regeln men det gör man som man vill med.)

Lyxig chokladkaka med glasyr och färsk frukt

Kaka

10 färska dadlar

1/2 dl kokosflingor

3 ägg

1 1/2 dl kokosmjöl

5 msk kakao

1/2 dl kokosolja

1 nypa havssalt

Glasyr

1 dl kokosolja

4 msk kokt kallt kaffe

3 msk kakao

4 1/2 dl florsocker

Topping

Valfri frukt

Dadelsirap

Mixa dadlar, kokos och ägg. Tillsätt övriga ingredienser och mixa lite till. Smörj en bakform med lite kokosfett och lägg i smeten. Se till att jämna ut kaksmeten innan du gräddar den mitt i ugnen, 150 grader i cirka 10-15 minuter. Du vill att kakan ska vara bakad men inte torr. Låt den svalna och gör under tiden glasyren.

Smält kokosfettet. Tillsätt övriga ingredienser och rör tills glasyren är helt slät.

Bred på glasyren när kakan svalnat helt. Skiva upp färsk frukt efter säsong och smak, jag använde vattenmelon, kiwi och gröna vindruvor. Toppa kakan generöst med frukt och ringla lite dadelsirap över.

Lyxigt, chokladigt, maffigt!

 


Older Post Newer Post